Orient, cu mic, cu mare

V-am lasat cu sufletu’ la gura de emotie ca am ajuns in indepartata China, unde se stie ca se consuma orice vietuitoarre care misca, inoata sau se taraste! Pun pariu ca heitarii mi-au dorit sa ajung in wok cu garnitura de orez! Ei bine, bravul popor chinez, cel mai mare si mai avansat popor de pe planeta, mananca orice, mai putin pisici, ba mai mult, suntem la mare cinste si aducatoare de noroc si bunastare! Luati aminte. (in antet inca un veric de pe aici).

Locul pe care l-am explorat e in sud, la varsarea raului Pearl printr-o delta imensa in mare, cu Hong-Kong capat de linie spre Marea Chinei de Sud. E vorba de Guangzhou (fost Canton) si pare ca e o copie la scara a Vasluiului; ca si cum chinejii au decis sa copie acest loc magic din estul nostru salbatec si sa-l faca mult mai mare si mai incapator la ei. Ca orice fiinta superioara, ma bazez pe fapte si cifre, asadar iata asemanarile:

-locuitorii au ochii mici  si tenul nesanatos (la Vaslui de la mahmureala, la Canton de la orez), maxim 10 dinti in gura per cap de locuitor (organu’ urmeaza evolutia: nu ai nevoie de mai multi pentru orez sau tzuica!)

-oriunde te duci esti in spatele blocurilor (la Vaslui de 4 etaje, la Canton de 40 de etaje), care sunt pline de gandaci si sobolani, pe alocuri se si manaca gatite pe trotuar (la Vaslui sub forma de shoarma, la Canton la wok)

-locuitorii sunt imbracati cu tricouri sintetice (obligatoriu marca-de-marca: Philip Plein, Hilfinger, Crocodilu’ sau Baiatu’-pe-cal-cu-batz, Hollister  etc), pantalon de stofa, shlapi si o sacosa in mana

-toata lumea are iPhone, saracii Samsung sau Huawei

-pe strazi jeep-uri de lux care incearca sa nu rateze nici un pieton, chiar daca militienii sunt pe toate drumurile (se stie ca la Vaslui l-au legat pe ala beat cui la volan, la o saptamana dupa ce luase o baba pe capota!)

– per total, intr-un an se bea cam tot atata bautura (doar ca difera usor numarul de bastinasi…)

-si ca populatie seamana bine: adica 14, doar ca Vasluiul mii si Guanzhou-ul milioane…

Mda, am omis sa va spun ca vorbim de un orasel care impreuna cu oraselul de langa (Shenzen – adica un soi de Barlad) au cam 24 de milioane de suflete, adica putin mai mult decat Romanica! Probabil ca asa ar fi aratat si tarisoara noastra daca nu-l ciufuleau pe Nea Nicu in ’89 (imi zice Taticu’ ca sta cu Nea Nicu la gura focului – ii desparte buza cazanului- si deapana amintiri) : blocuri langa blocuri langa blocuri langa blocuri, sobolani si gandaci printre ele, iar in fata moluri abandonate si bulevarde cu 12 benzi, cladiri de sticla de 100 de etaje pentru corporatii (de pe aici sunt Huawei si ZTE, dar si multe banci mari), care arata giugiuc de la distanta, dar finisajele sunt cam ca pe la Vaslui (stil ‘hai ca merge si asa, sa avem ce repara si la anu’!’)

Impresia e ca pot sa copie orice si ca sunt dispusi sa cheltuie oricat ca sa vada mapamondu’ ce tari sunt ei, da’ de fapt poporu’ cam traieste cu lozinci si cu burtica goala! Pentru nostalgici, militieni peste tot si citate inaltatoare pe toate gardurile; pentru entuziasti, centrul e plin de reclame luminoase, care arata foarte capitalist noaptea :

IMG_20171016_205836

Preturile maricele, aici Vasluiul e in avantaj, si marfa de calitate proasta, de unde sa vede ca fara piata libera canci atentie la detalii si la finisaje. Daca ma uit in urma, chinejii au cam inventat tot ce defineste civilizatia, dar acum pare ca nu sunt in stare nici macar sa copieze decent niste amarati de blugi… O fi comunismul, o fi pierdut cursa cu civilizatia occidentala in momentul cand au decis sa se izoleze si sa blocheze contactele culturale?! O fi vorba de religie – budism si confucianism, care indeamna la reverie si pacea sufletului?! Va las sa aprofundati, ciocoflenderilor!

Data viitoare va zic si de Hong-Kong, care e plin de paradoxuri si de surprize, Brushilii si Cichiciani!

Va reamintesc ca sunt un motan dat dracu’ si ca sunt pe tot online-ul (in sat mi se spune si Stelica Electronicu’) asa ca abonati-va la conturili mele de Instagram (poze si emotii) si la Twiter (eu si Trump va dam lumina in 40 de caractere!)

Inchid cu raspunsul catre o admiratoare disperata: Ei bine, da, pisicile au ochii oblici in China, dar numai noaptea sau cand apar eu!

Miorl-au!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s