A fi sau a nu fi…fericit

Sau Stelica Printul Intunericului in vizita la Hamlet Printul Danemarcei!

Intai si-ntai ca am deslusit misterul tristetii lu’ baiatu’ cu nume de izmana: e din cauza pretului la bere! Fara 9-10 Euroi nu te poti aseza la terasa sa degusti o blonda! 

Copenhaga e un oras fa-bu-los!  E asezat pe o retea de canale, care creeaza insule si perspective marine foarte sexi, iar arhitectural e un mix surprinzator, dar fluid de stiluri: clasic in zona palatului regal, piata primariei, bursa, futurist in zona de business si pe canalul deschis catre mare cu opera si teatrul, plin de culoare si poezie in zona vechiului cartier marinaresc.

In centru, chiar peste drum de piata primariei este Parcul Tivoli, parc de distractii cu aroma balciurilor din lumea basmelor lui Andersen-vezi poza de pe Instagram.

Abia m-am stapanit sa sar si sa halesc Mica Sirena (dubla atractie: jumate femeie-jumate peste…) Creatia e cam banala si are o istorie prozaica: acum 100 de ani, un Gigi Becali local a facut cadou fieratania primariei; locatia e departisor de centru, dar danezii au creat un traseu interesant pe care tutistii naivi sa poata cheltui bani frumosi pe terase si restaurante cochete.

Punctul culminant al istoriei Femeii-Peste e desigur momentul cand niste golani romani au furat-o! Fiare veche cumparam! Avem si noi momentele noastre astrale!

Orasul vibreaza de viata, se aud claxoane si frane (de neconceput in Suedia), desi oamenii sunt relaxati si veseli. In week_end vezi oameni stand pe marginea canalelor cu bautura de la Alimentara si cosuletul de pic-nic sau chiar fac carnati! Parcurile au acelasi rol: pic-nic si relaxare.

Doua atractii perversute (adica pentru animale de prada): Street Food Market, o hala uriasa cu tonete de street-food si terasa pe canal, chiar peste garla de Opera. Atentie la bugete, orice papica la farfurie de carton incepe de pe la 20 de coco!

A doua atractie este Cristiania – Green Light District, o fosta baza militara abandonata si care de prin anii 80′ a fost ocupata de hippioti, care si-au creat un soi de zona libera, fara autoritati si taxe, refuzand integrarea in restul societatii. In stilul scandinav, autoritatile i-au tolerat si chiar le-au permis sa se auto-administreze, cu niste limite de igiena si legalitate auto-impuse. Au creat o fundatie care administreaza zona si care este partenerul de discutii cu autoritatile. Nu se pot cumpara-vinde proprietati, doar primi in folosinta de catre rezidenti. Locul arata hipnotic, grafitti si gradini flower-power, iarba-matzei se vinde la liber, toata lumea fericita (aparent, pentru ca nu poti face poze si iesi cu bucuriile pe risc propriu (in afara inca nu sunt legale..).

Una peste alta, nu e de mirare ca blonzii sunt fericiti, au de toate, de la taxe mari la care consimt cu totii si din care fac chestii misto (sunt lideri mondiali in design!), au mancare si bautura de clasa (Tuborg e de la ei ca si Moma, ani buni restaurantul #1 din lume!), distractie si iarba!

Revenim la boii nostri (Tudose si ai lui) din Octombrie. Miorlau!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s