Loc cu verdeata…

Continui cu impresiile Scandinave – va spuneam despre drumul din Goteborg spre Malmo impreuna cu suedezele shifonate. Orasele arata destul de trist, totul e ca din cutie, scos din plastic, fara cine stie ce imaginatie sau efort de creatie, mai degraba practic si fara inflorituri. Cam asa e toata tara, totul e la locul lui – si natura si constructiile- fara sa aiba rigoarea maniacala a nemtilor sau ego-ul artistic si bombastic al italienilor sau spaniolilor si desigur fara nici un fel de nuanta de ambitie de imortalitate (ultimul sondaj arata ca doar 16% din populatie ia in consideratie existenta unei Constiinte Superioare! – tre’ sa-i spun lui Tati Necuratu’ ca are de lucru aici); soselele curg natural, nimic nu e mai dichisit sau mai organizat decat e nevoie ca sa te simti la locul tau, padurile si pajistile arata cam ca pe la noi la munte, mai putin mizeria si gardurile intre proprietati. Un popor care face atat cat trebuie sa faca pentru ca toti sa traiasca la fel de bine, o gandire colectiva care intelege ca bine este ceea ce cred toti ca este, nu fiecare in felul lui.

Oamenii traiesc in acelasi spirit colectiv – se imbraca modest, conduc masini locale (e usor cand e vorba de Volvo!), merg mult cu bicicleta, muncesc fara graba si nervi, facand temeinic ce au de facut, dar fara mania perfectiunii. Doua pasiuni contradictorii, dar ilustrative: foarte multe terenuri de golf si McDonald-uri! Saracii se recreeaza cu golf, bogatii mananca chiftele in picioare langa autostrada.

Malmo e pe acelasi tipic cu Goteborg, septic, impecabil, fara nimic extravagant. O singura nuanta, dar care te pune pe ganduri: principalul local de fast-food e King Shaorma, zici ca esti in Bagdad, iar centrul e plin de doamne cu voaluri pe fata care merg umile in spatele mustaciosilor.

De aici si referinta legata de viitor: daca Goteborg-ul, Scandinavia clasica este viitorul dorit al Europei -colectivism functional si practic, nu cumva sudul incoltit de emigratie araba e viitorul inevitabil?! Provocare pentru voi, ca pentru mine nu e o problema: Dracu’ e acelasi in toate religiile, adica negru!

Malmo are totusi ceva special; Podul Oresund, o contructie de orgoliu (exceptie notabila fata de spiritul practic laudat) si impecabila inginereste. Un pasaj intre Suedia si Danemarca (Malmo si Copenhaga), o parte pod (8 km) si o parte tunel sub mare (4 km). Impresionant si financiar inutil (nu se stie daca si cand va fi amortizat, in conditiile in care cursele de ferry servesc foarte bine traversarea). Costul unei treceri cu masina e de 50 de euroi, ceea ce m-a facut sa mi se ridice parul de pe spinare – in bugetu’ asta in Romania imi fac schimbare de regn si ma transform in pescarus…

Pe partea cealalata Danemarca – alta lume ,alti oameni! De unde stam noi am zice ca sunt aceeasi specie de vikingi blonzi si taciturni! Nimic mai  gresit, danezii sunt cei mai fericiti oameni de pe planeta si foarte diferiti de vecinii lor suedezi.

Despre Danemarca si Copenhaga, in urmatorul blog.

Miauuuuuu!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s