Creta

Dupa un an de munca asidua, am decis sa vad care-i treaba cu insula Creta. Aveam informații care de care mai incitante: relaxare totala pen’ca vremea e permanent bună, undeva pe la 30 C, nici prea-prea nici foarte-foarte, mare limpede și răcoroasă, pește pe saturate, istorie care să-ți dea prilej de solilocviu, ba chiar îmi spusese o zburătoare din vecini că e și foarte plină de verdeață și culoare. În plus și pe partea de confort cică ar fi peste restul Greciei.

În fine, m-am îmbarcat cu gândul să dorm 20 de ore pe zi și să mănânc de restul.

Ca paranteză, se știe că grecii poartă in spate, că și mine, destinul, trecutul măreț și coloanele civilizației occidentale.V-am mai povestit despre momentele lor astrale (Termopile, Salamina,Gaugamela etc) în care au ținut piept dujmanilor, iar pe lângă asta au inventat niste chestii supra-evaluate gen: democrație, academie sau ginecologie. Ei bine, pornind de la astea ei zic că au dreptu’ istoric să nu facă nimic și să stea la umbră cu un ouzo sub nas; o fac foarte bine și restul lumii le dă bani pentru asta!

M-am regăsit în acest popor brav și muncitor! Grecul, negru și păros (inclusiv, sau mai ales, femeile!) se luptă neobosit cu impulsul atavic de a munci fără rost și se concentrează pe arta rafinată a jumulirii turiștilor.

De la Heraklion la Cherssonios, la fiecare kilometru e o prăvălie de blănuri cu reclame mari în rusește!

Insula pare un bolovan sterp, cu ceva măslini antici; verdeață doar la all- inclusive, import Turcia, și udata de gradinari albaneji și români. Aerul e foarte familiar, deși turiștii români sunt destul de rari – se știe că românul nu se odihnește decât dacă conduce 2000 de km cu be-em-veu sau cu gipu’ și le dă superioritate altor balcanici la fel de pârliți, ori în avion nu se vede brelocu’ de la cheie și nici nu poți arunca gunoiu’ pe geam!

Atunci de unde aeru’ familiar?! Să mă ia dracu’ , da’ au aceeași resemnare ortodoxa, babe cu batice negre la 30 de grade, cotețe cu capre scheletice și oi care pasc milenar pe lângă autostradă (ca și la noi, ceva care nici nu incepe bine că se și termină și e și în reparații interminabile pe bani europeni!), cocalari gelați care țipă tare unii la alții cu aerul că urmează să se omoare, când de fapt își povestesc filmu’ de aseară.

Surpriza e că în munți (au munți de peste 2500 de metri!), după vârfurile sterpe care cad în mare, apare un platou plin de verdeață, cu livezi și câmpuri de cartofi care zici că e decupat din Dâmbovița sau Argeș, cu babe care vând miere pe lângă drum și moși care beau pe scaunele in fața birtului sătesc!

De faună ce sa zic, am văzut și eu balene, la bufet la all- inclusive, era să fiu zdrobit de una care cre’ca era în sezonu’ de împerechere, mugea cu jale – sau poate din cauză că se terminaseră baclavalele…

Atracția locului e celebrul palat din Knossos, ‘primul palat al primei civilizații europene’ cum zic ghidurile turistice pentru fraieri.

Din ce mi-au zis pisicile locului (multe și slabe, nici una neagră, așa că le-am servit străvechea vorbă cu ‘ încearcă negru…etc’) Knossosul e în mare parte o găinărie făcută pentru jumuleala.

Să vă explic: pe la 1900 un englez cu bani, Evans, a cumpărat un șantier arheologic început de un localnic și continuat de Schliemann (Troia etc , va explic cu alta ocazie) si -zic io- înveselit cu ouzo de tovarășii greci, a reconstituit cum l-a dus capul situl. E cam cum am zice că manelele sunt muzica rituală a dacilor!

A adus chiar un pictor ratat care a pictat niste fresce dubioase, cu care acum cocalarii își fac selfie-uri cu gușa plină de sentimentu’ eternității.

Chiar și așa, situl e remarcabil – se pare că era un complex, nu palat, cu clădiri de până la 5 etaje, canalizare și apă curentă la toaletă! Asta pe la 1500 bc, deci 3500 de ani înainte să se pună canalizare în Clinceni.

Mă opresc azi, da’ revin că mai am de zis!

Miorlau!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s