La cotitura

Pe caldurile astea mucesc mult pe partea culturala si las fizicu’ sa se odihneasca la racoarea aerului conditionat. Am vazut un film, ‘Dunkirk’ ii zice, care mi-a starnit apetitu’ pentru reflectie. Filmul nu e rau deloc, combinatia Nolan/Zimmer (regie/muzica adica-pentru cei mai inceti la minte si la broadband dintre voi!) compune o poezie dura si apasatoare, cu accente de eroism brut si impanate cu sacrificiul oamenilor mici – stil cu care englejii au aburit masele dintotdeauna! Iti dau lacrimile si mucii cand il vezi pe Branagh (Amiralul Ramsay), in uniforma de mariner, stand drept si singur, cu mainile la spate, pe digul atacat de nemti din aer, apa si de pe uscat!

E foarte interesant pentru ca episodul, de cotitura in WW2 cum zice si titlul postului, a fost tinut in umbra pana acum, fiind mai degraba rusinos pentru Aliati; nu stiu de ce, da’ ma duce cu gandul la Brexit, cu Insula plutind in deriva, rupta de continent, in ceturi, iar pe malu’ celelalt sta cracanata coana Merkel, cu umbra uriasa in apus, cu mainile in solduri si cu micutzul Macron alergand vesel in jurul ei (puternica imagine, nu? – sa mai zica cineva ca n-am incadrare in scena!).

Pe scurt, Dunkirk, a fost localitatea din Franta de unde trupele aliate au fugit cu coada intre picioare din calea nemtzilor in 1940. Pe langa faptul ca localitatea se cheama Dunkerque – ca de obicei englejii isi bat joc de bastinasi si schimba numele dupa cum le suna lor mai bine – retragerea a fost umilitoare: cei 330.000 de soldati aliati (cei mai multi britanici) au fugit lasand in urma absolut tot echipamentul militar; stati bine pe scaune si cititi ce au abandonat pe plaja: 60.000 de vehicule militare, 150.000 tone de combustibil, 300.000 tone de provizii, 2500 de arme, 70.000 tone de munitie, 450 de tancuri (toate!) si 330.000 de perechi de chiloti intens uzati; pierderi umane 100.000 morti/prizonieri (din care 60.000 de frantuji care au aparat evacuarea).

A fost un dezastru total, cu cateva momente de bafta incredibila pentru engleji:

-nemtii nu au atacat (blindatele au primit ordin sa se opreasca, iar aviatia nu s-a omorat cu firea, desi ailalti stateau pe plaje ca ratustele in lighean – gurile rele zic ca ala nebunu’ cu mustatza urata (mustaza se tzine zbarlita si muiata in chestii daca vrei sa fii invingator- vezi unchiu Stalin si io) s-a oprit din respect pentru  marea natie de peste garla si i-a lasat sa plece, propunandu-le si o pace decenta dupa asta.

-Churchill spera sa poata extrage 30.000 de trupeti, Amiralul Ramsay isi propusese 45.000, insa au reusit miracolul sa scoata 330.000!  Din cauza ca vremea a fost bunicica, iar marina regala nu a respectat ordinele lui Churchill de a tine flota departe de galagie ca sa nu-i beleasca Luftwaffe, au reusit  sa se apropie cu ajutorul a vreo 10.000 de barci civile venite ad-hoc din Anglia (cliseu’ clasic, dar culmea, de data asta adevarat, cu oamenii simpli care salveaza Patria la ananghie etc etc)

-frantujii au reusit unul din putinele momente eroice din WW2 si au rezistat la gura ‘pungii’ permitand evacuarea; asta a adus si ceva certuri in cuibusorul de nebunii Anglo-Francez, ca cica i-au parasit cand era mai greu si i-au lasat in ghearele nemtalailor care le-au dat amor frantuzesc 4 ani! Discutabil, pentru ca englejii au scos si peste 100.000 de frantuji (totalul de 330.000 e cumulat).

Miracolul insa a fost miscarea de marketing politic facuta de Churchill; a reusit sa transforme gherla intr-un triumf militar si, mai ales, sa mobilizeze opinia publica atat in interior (pozitia lui s-a intarit considerabil, primind practic putere absoluta si permitandu-i sa refuze cu un mare scuipat in shaorma propunerea de pace a lui Hitler), dar mai ales in America, care au devenit brusc pro-razboi, miscati pana la lacrimi de ‘eroismul’ evacuarii!

Una peste alta, filmul e spectaculos pentru ca, desi un film de razboi, nu are o linie narativa clasica (nu are punct culminant, de ex), nu se vede nici o fata de dusman si nu are un personaj principal evident. Pentru domnisoarele sensibile, apare totusi Tom Hardy, in acelasi rol (singurul lui rol!) de ‘duru-care-n-are-sentimente-si-da-omor-la dujmani’ cu aceeasi expresie de friptura de vaca in sange pe care publicu’ de femele o adora si zice ca e ‘sensibila’; jumate din film bizonu’ are ochelari si boneta de pilot, da’ face niste chestii care te fac sa crezi ca nemtzii erau o ceata de retarzi (am sa revin intr-un alt blog sa va zic ce si cum cu armata germana).

Ca realizare tehnica Nolan si Zimmer sunt giugiuc, cred ca ar putea sa faca un film adanc si dintr-un scenariu gen ecranizarea Congresului paispe al PCR.

Doar sa ne uitam un pic in urma la ce-au mai facut: Inception si Interstellar, care desi cu niste scenarii demne de Almanahu’ Anticipatia, au scos gemete de placere de la filozofi de feisbuc in cautare de intelesuri si filozofie. Pe de alta parte, seria Batman cu Bale e tzatza de matza; astept sa ma sune pentru spin-offu’ Catman (ma gandesc sa-l cer in rolu’ negativ pe Dragnea, jucat de Dan Puric!).

Atentie la poza din antet, nu faceti confuzia sa credeti ca-s io, e tuta de Stela, se vede dupa ochi, unde-s cu vreo 50 de puncte de IQ mai putine decat la mine.

Si proverbu’ zilei: Cand pisica nu-i acasa, prostul moare de grija altuia.

Miorlau!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s