Scene de guvernare

Pe caldurile astea, nu-mi ramane decat sa reduc motoarele si sa stau sa contemplu spectacolul politicii romanesti. Aventurile Guvernului Tudose devin din ce in ce mai palpitante, lasand in urma un lung sir de victime: limba romana, bunul simt, deficitul bugetar al Romaniei si desigur alegatorul roman. Asta din urma fara indoiala ca si-o merita, da’ cum ramane cu prostii care au decis ca au ceva mai bun de facut la alegeri si acum se uita ingroziti cum le ia Liviutz portofelele din buzunare?

Cateva episoade fabuloase: Liviu Pop, Ministrul Invatamantului – cel care s-a operat la ‘genunche’, declara senin la numire ca se bucura ca, in sfarsit, pentru prima oara,cineva care vine din invatamantul pre-universitar a ajuns aici – chiar el a mai fost de 2 ori ministru!

Tot el declara ca invatamintul este gratuit conform Constitutiei, adica Statul acopera o parte din cheltuieli, parintii o parte, prin urmare e gratuit pentru copil! Mai urmeaza sa spuna ca el este foarte inteligent pentru ca are un IQ de 70 dimineata la prima ora si cu inca 70 seara la culcare, adica 140 ca Einstein sau ca mine!

Asta il bate si pe Daia, sheep-loverul de la Agricultura, care pare un batran cu Alzheimer scapat pe camp printre oi!!

Azi de dimineata l-am vazut pe Tudose revenit de la Bruxelles: intr-un costum sifonat, cu o cravata de poliester, statea cu mainile impreunate in fata, ca boschetaru’ prins de patrula ca se caca pe monumentu’ din parc.

Va zic eu cum au decurs lucrurile, transpuse pe intelesu’ oamenilor simpli de la mine din sat (unde ocup functia de Prim Animal Fabulos):

Tudose e Contabil Sef la CAP Clinceni si-l trimite Sefu’ -care e si Primar in sat – la Bucuresti, sa le spuna ca au decis ca la ei in sat sa puna impozit pe toate gainile (gospodarii cu multe gaini vor plati muuuuuult, iar aia mai calici vor ascunde alea doua-trei gaini in urzici la numaratoare – sau le vor manca cu mujdei-si nu vor plati nimic).

Se-mbraca nea Tudose cu costumu’ de mire, pune diurnele pe 2 saptamani in buzunar si la drum! In cale ii apare carciuma lu’ nea Primaru Liviutz, caldura e mare, se opreste sa se racoreasca cu o tzuica. Intra demn si cu glas de demnitar roman comanda ospatarului: ‘Vreau o tzuica repede! Nu e cu  da sau nu! Da?’ …si se pune pe treaba, lucrurile evolueaza rapid, din back se aude susurand o manea…Fast-forward la orele 2 din noapte:

Tudose doarme cu capu’ pe masa, se ridica brusc speriat si zice: ‘Nu mai da Sefu’ ca o sa colectam…’ Pe un obraz are lipite firmituri si o musca moarta, pe celalalt are semnele unei palme grele : l-a plesnit Mos Juncker cand i-a zis de taxa pe gaini si se stie ca Mosu’ stie sa dea, cum stie si sa bea, ca s-a antrenat cu Marinaru’; un pantof ii lipseste, s-a pisat pe el si cravata e desfacuta…in buzunare nu mai are nimic din banii de diurna…

Scena e atat de trista ca pare scrisa de Cehov, spectatorul simte cum totul e pierdut, cum destinul tragic l-a dus la pierzanie pe Tudose…Brusc franjurii de plastic de la usa flutura in laturi si apare silueta gigantica a lu’ Domn Primar (si patronu’ de la carciuma si CAP), nea Liviutz: ‘Ce-ai facut, dobitocule! Unde te-am trimis eu si ce-ai facut tu?!’ Tudose se clatina si lacrimi mari isi fac drum prin cutele de betiv de pe fata. Arata ca vulcanii noroiosi de la Pucioasele. Ingaima icnit: ‘Sefu’ – m-a jefuit Soros!!’ Liviutz se inmoaie, intelege ca dujmanii patriei l-au invins inca o data, dar ca razboiul continua. Zice patern: ‘Lasa idiotule, ca o rezolv eu si de data asta!’ Striga catre bucatarie: Savila, vino, fa si ia-l pe Tudose la culcare, iar maine de dimineata da-i bani din casierie sa-si cumpere costum nou!’ Intra Savil, puternica si fertila, intr-un sortz cu motive nationale si-l ia pe Tudose sub brat; ies toti din scena in aplauzele mapamondului. THE END.

Daca vi se pare ca nu e asa va rog sa-mi spuneti sa emigrez intr-o tara sud-americana unde pisicile sunt animale sfinte!

Miorlau!!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s