Ca dracu’…

Dis-de-dimineata, pe la 9 adica, ma intorceam de la Baba, dupa cateva zile de concediu. Cand ma simt coplesit de munca, ma retrag la ea ca la Spa: masaje, tratamente cu smantana, pupat si periat, parfumat etc si revin mai puternic si plin de energie.

Veneam pe carare, usor melancolic, cand deodata sar pe mine javrele care dau tarcoale domeniului – Drogatzel, Vasile si inca o cotarla. In mod normal ii fac din fente si ma bag prin gaura din gard, dupa care stau si ma uit la ei cum se sufoca latrand, in timp ce ma ling tacticos. Azi, cand bag capu’ prin gard, hop! apare creatura aia oribila de Hugo, care da sa ma apuce de urechi. Am ramas blocat cateva secunde in gard, fundul afara si capatzana inauntru, si mi-am pierdut cumpatul. Am tasnit ciufulit si scuipand in casa si m-am bagat dupa frigider; Printzesa a auzit scandalu’ si mi-a deschis usa la timp – asta inseamna dresura de calitate! O sa am nevoie de cel putin 3 zile de somn si hrana de calitate pentru refacere.

Momentul a fost epic, doar combinatia extraordinara de muschi si creier care sunt eu m-a scos din belea, dar nu m-am putut opri sa ma gandesc la Tata si cum ar fi sa-i ia la el pe cotarle! De aici, inclinarea catre filozofie m-a dus cu gandul la romani si cum il numesc ei pe Tata: Dracu, spre deosebire de varianta vestica (adoptata tarziu si de romani) de Diavol. A doua denumire vine din greceste si insemana, ‘cel-ce-dezbina/desparte’ ; vine de la legenda lui Adam si Eva – fraieru’ a fost zapacit de Tata sa-i ia fructu’ lui pitzi – arhicunoscuta povestea!

Dracu’ vine de la Draco, sau Dragon, care arata ca pe aici au trait dinozauri pana mai incoace, prin Teleorman inca mai exista si terorizeaza bastinasii.

E o confuzie usor de facut: si Tata si dinozaurii au stapanit planeta la un moment dat. Partea misto vine de la celelalte nume pe care le folosesc romanii: Michidutza, Scaraotzchi – care arata atat afectiune cat si umor, dar mai ales Aghiuta, care insemana de fapt ‘ cel sfant’ de la ‘aghios’ in elina!!!

De unde se vede ca ar trebui sa fiu incoronat regele romanilor si al Clinceniului, pe linie directa dupa arborele ginecologic, cum s-ar zice!

Ma retrag la somn, dar astept ofrande sclavilor! Miauuuuu….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s