Bulgaria Mare

Dupa cum deja ati sesizat, sunt o fire activa si-mi place mult miscarea. Mai ales cu masina. Martalogu’ ma ia cu el cand mai pleaca la drum, sa aiba o minte limpede alaturi.

Sambata am mers in Bulgaria, colea peste garla, la Veliko Tarnovo. Ciudata tara! Cateva chestii care mi-au placut: nu au caini pe strazi ca la noi si au in schimb multe pisici.

Aici incepe confuzia: pisicile sunt in culori pestrite, cu mult alb – ceea ce mie imi starneste o senzatie de sila – ma gandesc automat la mirese, Dracu’ sa ma apere!- in schimb bulgaroaicele sunt negre si paroase (n-am verificat daca au si stea alba in paru’ de pe piept)  – ceea ce ma face sa cred ca sunt dracoase ca mine!

Am incercat un schimb cultural cu una din pestrite (buline albe si rosii) si dupa ce i-am explicat prin semne ca vreau sa intarim relatia intre popoare, jivina da din cap ca da,  insa atunci cand dau sa ma lipesc de ea cu mustata, zbang! mi-a ars o gheara poste bot si s-a carat!? ‘Yes means No’ la pisicile bulgaroaice. ZAT!

Altfel, plin locu’ de romanasi, in rol de turisti, iar bulgarii nu vorbesc boaba de limba omeneasca, abia, abia au inceput sa invete ceva de-ale noastre, ioc! engleza sau franceza.

Locu’ e magic, cetatea Tsrevets e fabuloasa, atat ca geografie cat si ca istorie; ironia e ca a fost capitala celui de al doilea regat bulgar, intemeiat si condus de dinastia Asanestilor, care erau vlahi – Petru si Asan, primii dintre ei, erau ciobani cu legaturi in Muntenia, unde veneau sa-si aduca intariri – pe cumani!! Regatul cuprindea Muntenia, Bulgaria, Serbia, Macedonia si o bucata de Grecia. Uite ca acum ciobanii vlahi se intorc sa-si ia inapoi capitala – doar ca acum in loc de oi au Audi-uri si smartifoane, da’ asculta aceleasi manele ca la anul 1000!

Ma ia somnul asa ca inchid azi, da’ promit sa revin maine cu foiletonu’ de calatorie.

Miau!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s